Ciclamă - Cyclamen persicum

Îngrijire și informații Ciclamă – Cyclamen persicum

Ciclamă – Cyclamen persicum – Această plantă cu tubercul, care formează o tufă rotunjită, face parte din familia Primulaceelor.

Origine: sud-estul bazinului mediteraneean, Africa de Nord.

Frunze: 3-15 cm lungime, în funcţie de varietate,în rozetă, în formă de inimă, cu vine delicate, argintii sau albe, purtate de peţioluri cărnoase.

Flori: din noiembrie până în martie, cozile groase poartă flori de1-10 cm, cu petale elegante, uneori parfumate, roşii, roz, albe sau bicolore.

Lumină: o luminozitate bună. Soare direct doar iarna.

Pământ: mraniţă de ericacee fibroasă şi mraniţă de scoarţă, în părţi egale.

Îngrăşământ: la 15 zile, până la ofilirea frunzelor, îngrăşământ lichid pentru plante cu flori, după udare.

Umiditatea aerului: umiditatea ambian­tă e suficientă dacă temperatura nu depă­şeşte 15°C. N-o stropiţi cu pulverizatorul decât pe faţa inferioară a frunzelor.

Udare: la 2-3 zile, în perioada înfloririi, apoi mraniţa trebuie să se usuce superficial între două udări.

Transplantare: toamna, după repausul vegetativ, într-un vas strâmt.

Cerinţe specifice: după înflorire, are ne­voie de o perioadă de repaus complet, pen­tru a-şi reface rezervele din tubercul.

Dimensiuni: 10-30 cm înălţime.

Înmulţire: prin seminţe, vara, în terine, sau prin separarea tuberculilor, la sfârşitul primăverii.

Longevitate: se aruncă după înflorire (nu supravieţuieşte în căldura apartamentu­lui). Pe o verandă rezistă mai mulţi ani.

Dăunători şi boli: putregaiul cenuşiu este frecvent, provocând înmuierea tulpinilor şi apariţia unui puf cenuşiu. Nu udaţi frunzele.

Specii şi varietăţi: există 20 de specii şi sute de varietăţi, cu flori simple; duble sau ondu­late, de la roz la roşu-profund sau alb. Soiurile cu flori roz-pal răspândesc adesea mirosuri pronunţate de lăcrămioare.

Sfatul nostru: curăţaţi regulat baza plan­tei de peţiolurile moi şi ofilite, care putre­zesc foarte repede, şi tăiaţi florile ofilite.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *