Gardenia – Gardenia augusta – Acest mic arbust sub forma de tufă, din familia Robiaceelor, are flori cu un parfum de neuitat.
Origine: China, Japonia, Taiwan.
Frunze: 8-15 cm lungime, grupate câte 3, ovale, eliptice, rigide, lucioase, verde-închis.
Flori: în mai-noiembrie, flori cu corole cerate, solitare, semiduble sau duble, cu petale spiralate alb-lăptos, devenit galben-crem la sfârșitul înfloririi. Florile au un parfum puternic, ameţitor.
Lumină: cât mai puternică, dar fără soare direct între jumătatea lui mai și sfârșitul lui septembrie.
Pământ: două treimi pământ de ericacee și o treime mraniţă de frunze, cu drenaj bun.
Îngrășământ: în perioada de creștere, la 15 zile, îngrășământ lichid pentru plantele ce cresc în pământ de ericacee sau un îngrășământ pentru orhidee, pe solul umed.
Umiditatea aerului: min. 60%. Aerul uscat duce la căderea bobocilor înainte de înflorirea completă. Puneţi ghiveciul pe un pat de pietriș umed. Pulverizaţi frunzele, dar nu și florile, care se pătează și cad.
Udare: la 2-7 zile în perioada de creștere, cu apă dedurizată la temperatura ambiantă sau călduţă. Nu îmbibaţi pământul, dar nu lăsaţi, nici iarna, să se usuce substratul.
Transplantare: o dată pe an, după înflorire, într-un amestec îmbogăţit cu 10% fertilizant organic pe bază de băligar și alge.
Cerinţe specifice: fără curenţi de aer și variaţii bruște de temperatură, care duc la căderea bobocilor. Nu puneţi gardenia în vase cu rezervă de apă, fiindcă nu suportă excesul de umiditate. Reînflorește doar în seră.
Dimensiuni: 30 cm-1 m înălţime în ghiveci, 2-12 m în natură.
Înmulţire: prin butășirea tulpinilor semi-mature din iulie până în septembrie, în minisere închise, cu hormoni și căldură de fond (30°C), foarte dificilă.
Longevitate: 6 luni-1 an, în casă. De la 3-10 ani, într-o seră temperată, la semiumbră sau într-o verandă fără aer rece.
Dăunători și boli: coșenile, păduchi și păianjeni roșii; pete foliare, putrezirea rădăcinilor și cloroză.
Specii și varietăţi: există 200 de specii de gardenia. Gardenia augusta e mai cunoscută sub denumirea de Gardenia jasminoides; „Veitchiana” înflorește iarna; Gardenia tahitensis, în formă de tiară, este floarea-simbol a Polineziei, semn al ospitalităţii; Gardenia thunbergia, cu flori tubulare albe sau crem, este din Africa.
Sfatul nostru: o perioadă de repaus iarna, într-o încăpere răcoroasă (10°C), cu udare redusă, permite obţinerea unei bune înfloririi.
Verifică preț plante de interior aici!