Îngrijire și informații Gardenia – Gardenia augusta

Gardenia – Gardenia augusta – Acest mic arbust sub forma de tufă, din familia Robiaceelor, are flori cu un parfum de neuitat.

Origine: China, Japonia, Taiwan.

Frunze: 8-15 cm lungime, grupate câte 3, ovale, eliptice, rigide, lucioase, verde-închis.

Flori: în mai-noiembrie, flori cu corole cerate, solitare, semiduble sau duble, cu petale spiralate alb-lăptos, devenit galben-crem la sfârșitul înfloririi. Florile au un par­fum puternic, ameţitor.

Lumină: cât mai puternică, dar fără soare direct între jumătatea lui mai și sfârșitul lui septembrie.

Pământ: două treimi pământ de ericacee și o treime mraniţă de frunze, cu drenaj bun.

Îngrășământ: în perioada de creștere, la 15 zile, îngrășământ lichid pentru plantele ce cresc în pământ de ericacee sau un în­grășământ pentru orhidee, pe solul umed.

Umiditatea aerului: min. 60%. Aerul us­cat duce la căderea bobocilor înainte de în­florirea completă. Puneţi ghiveciul pe un pat de pietriș umed. Pulverizaţi frunzele, dar nu și florile, care se pătează și cad.

Udare: la 2-7 zile în perioada de creștere, cu apă dedurizată la temperatura ambian­tă sau călduţă. Nu îmbibaţi pământul, dar nu lăsaţi, nici iarna, să se usuce substratul.

Transplantare: o dată pe an, după înflo­rire, într-un amestec îmbogăţit cu 10% fertilizant organic pe bază de băligar și alge.

Cerinţe specifice: fără curenţi de aer și va­riaţii bruște de temperatură, care duc la că­derea bobocilor. Nu puneţi gardenia în vase cu rezervă de apă, fiindcă nu suportă exce­sul de umiditate. Reînflorește doar în seră.

Dimensiuni: 30 cm-1 m înălţime în ghi­veci, 2-12 m în natură.

Înmulţire: prin butășirea tulpinilor semi-mature din iulie până în septembrie, în minisere închise, cu hormoni și căldură de fond (30°C), foarte dificilă.

Longevitate: 6 luni-1 an, în casă. De la 3-10 ani, într-o seră temperată, la semiumbră sau într-o verandă fără aer rece.

Dăunători și boli: coșenile, păduchi și păianjeni roșii; pete foliare, putrezirea ră­dăcinilor și cloroză.

Specii și varietăţi: există 200 de specii de gardenia. Gardenia augusta e mai cunoscută sub denumirea de Gardenia jasminoides; „Veitchiana” înflorește iarna; Gardenia tahitensis, în formă de tiară, este floarea-simbol a Polineziei, semn al ospitalităţii; Gardenia thunbergia, cu flori tubulare albe sau crem, este din Africa.

Sfatul nostru: o perioadă de repaus iarna, într-o încăpere răcoroasă (10°C), cu udare redusă, permite obţinerea unei bune înfloririi.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts