Lalea Tulipa x hybrida

Îngrijire și informații Lalea – Tulipa x hybrida

Lalea – Tulipa x hybrida – Această plantă vivace, bulboasă, din familia Liliaceelor, poate fi forțată să înflorească iarna, în ghiveci.

Origine: Turcia, Orientul Mijlociu.

Frunze: 15-30 cm lungime, bazale, îngus­te, cu teacă, ascuțite la vârf, verde-mat.

Flori: tulpinile rigide poartă iarna flori so­litare, cu petale care formează o cupă.

Lumină: în plin soare până la apariția fio­rilor. Puneți apoi ghiveciul la semiumbră.

Pământ: mraniță și nisip, în părți egale.

Îngrășământ: inutil; dacă doriți și reutilizați însă bulbul, îngrășământ lichid pentru plantele cu bulb, o dată pe lună, după înflorire.

Umiditatea aerului: nu pulverizați.

Udare: la 3-6 zile, în doze mici. Plantele cu bulb nu suportă excesul de apă.

Transplantare: toamna, plantați mai mulți bulbi ia 10 cm adâncime, distanțați între ei la 3-5 cm, într-un ghiveci, o jardinieră sau un vas de lut mai larg.

Cerințe specifice: bulbul de lalea are nevo­ie de o perioadă de frig (în jur de 4°C) pentru a înflori. Stocați cepele 2 luni în cutia de jos a frigiderului sau plantați-le toamna într-un ghiveci ținut pe balcon. În casă, țineți planta la întuneric până când apare tulpina florală.

Dimensiuni: 20-70 cm înălțime.

Înmulțire: plantele cultivate din semințe înfloresc după 6 ani. Prin separarea bulbilor, când frunzele se îngălbenesc și se veștejesc; înflorire după 4 ani.

Longevitate: lalelele cultivate în ghiveci sunt aruncate după înflorire.

Dăunători și boli: excesul de apă provoa­că putrezirea bulbilor. Păduchi ai rădăcini­lor, limacși.

Specii și varietăți: genul Tulipa cuprinde 100 de specii și mai mult de 4000 de varietăți și hibrizi, dintre care câteva sute sunt comer­cializate. Pentru cultura în ghiveci: „Flair”, roșu-aprins, cu margini galben-striat, timpu­riu, este unul dintre cele mai bune pentru o cultivare forțată; „Angelique,” soi dublu timpuriu, compact, roz-pal cu nuanțe mai închise; „Monte Carlo”, soi dublu timpuriul galben-pur; „Stockholm”, soi dublu timpuriu, roșu-intens. Lalelele botanice Tulipa fosteriana, greigii sau kaufmanniana și varietățile lor, ca Tulipa bakeri „Lilac Wonder”, sunt potrivite pentru ghivece.

Sfatul nostru: puneți ghivecele cu lalele, noaptea, pe pervazul ferestrei, dacă nu îngheață. Veți dubla durata înfloririi.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *