Laur roz (leandru) - Nerium oleander

Îngrijire și informații Laur roz (leandru) – Nerium oleander

Laur roz (leandru) – Nerium oleander – Acest arbust semirustic, din familia Apocynaceelor, conține substanțe foarte toxice.

Origine: bazinul mediteraneean, China.

Frunze: 10-20 cm lungime, opuse sau câte 3, în cerc în jurul tulpinii, înguste, lanceolate, rigide, verde-intens sau verde-cenușiu.

Flori: corolele tubulare de 3-5 cm diame­tru crem, roz, galbene sau roșii, cu 5 lobi aplatizați, sunt grupate în buchete termi­nale, ce înfloresc din iunie până în octom­brie. Unele varietăți sunt parfumate.

Lumină: o luminozitate maximă, cu soare direct, este esențială pentru ca planta să se dezvolte bine.

Pământ: pământ de grădină nisipos, îm­bogățit cu 10% băligar deshidratat.

Îngrășământ: câteva granule de îngrășă­mânt cu difuzie lentă, la suprafața ghiveciului, sunt suficiente pentru un sezon.

Umiditatea aerului: pulverizați cu vaporizatorul la 2 zile, dacă temperatura depășește, iarna, 15°C; în mai-octombrie acțiunea inutilă.

Udare: laurul roz este mult mai frumos atunci când pământul este ușor umed în permanență. Vara trebuie stropit în fiecare zi dacă planta este expusă la soare.

Transplantare: anual, în aprilie, în vas mare.

Cerințe specifice: iernează bine într-o cameră foarte luminoasă și răcoroasă (5-10°C) sau pe verandă.

Dimensiuni: până la 4 m înălțime, în natură, 1,50 m în ghiveci. Nu-I lăsați să crească prea mult, fiindcă tulpina devine rapid golașă.

Înmulțire: prin butășire în apă, vara; apa­riția rădăcinilor e lentă, dar sigură.

Longevitate: peste 15 ani, chiar în ghiveci, dacă e transplantat regulat.

Dăunători și boli: coșenilele, frecvente, duc la apariția fumaginei (un fel de funingine).

Specii și varietăți: există o specie și mai mult de 50 de varietăți de leandru, cu flori simple sau bătute, ale căror culori merg de la alb la roșu, trecând prin galben și roz-somon.

Sfatul nostru: după înflorire, tăiați ra­murile la jumătate din lungimea lor, pen­tru a stimula dezvoltarea ramificațiilor pe care vor crește lăstarii care vor produce flori. Numai așa îl puteți păstra compact când e cultivat în ghiveci.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *