Caladium spp

Îngrijire și informații Caladium – Caladium spp.

Caladium – Caladium spp. – Plantă cu tuberculi din familia Araceelor, care în octombrie își pierde frunzele colorate.

Origine: America de Sud tropicală.

Frunze: sagitate, translucide, de 20-40 cm lungime, cu pețioluri lungi și suple. Hibrizii au o largă diversitate de culori și desene.

Flori: în septembrie, o floare alb-verzuie în formă de cornet, nu prea decorativă, în­conjurând un spadice verde.

Lumină: niciodată în plin soare, care îi pârlește frunzele. Lumina indirectă sau fil­trată, la o fereastră spre vest, îi menține culorile vii.

Pământ: părți egale de pământ de ericacee, pământ pentru plante verzi și muici de scoarță sau turbă fibroasă pură.

Îngrășământ: jumătate de doză de îngrășământ lichid pentru plante verzi, la 15 zile, între mai-septembrie.

Umiditatea aerului: în apartament e in­dicat un umidificator electric. Dacă nu dis­puneți de unul, puneți ghiveciul pe un pat de pietriș umed. Nu pulverizați niciodată frunzele, fiindcă putrezesc repede.

Udare: moderată primăvara, la începutul creșterii (un pahar de apă săptămânal). Ac­celerați ritmul udărilor pe măsură ce planta crește. Vara, o jumătate de litru de apă pe zi, în două reprize (dimineața și seara). Umpleți stropitoarea din timp, pentru ca apa să fie la temperatura camerei.

Transplantare: în martie puneți 3 tuber­culi într-un ghiveci cu diametrul de 18 cm. Păstrați-i puțin umezi, la 22-24°C, până ce dau frunze. Puneți ghiveciul pe placa unui calorifer pentru o căldură de fond.

Cerințe specifice: nu expuneți planta la curenți de aer.

Dimensiuni: 30-50 cm înălțime și diame­tru. Unii hibrizi ating 1,50 m înălțime în seră.

Înmulțire: toamna frunzele se ofilesc; re­duceți numărul și cantitatea udărilor. În no­iembrie lăsați bulbul fără apă, la 15-16°C. în martie, rupeți un fragment de tubercul care are un mugur și puneți-l în turbă. Păstrați-I la 25°C într-o seră încălzită, fără ca solul să fie ud.

Longevitate: câteva luni în casă, 2-5 ani în seră sau pe verandă. Amatorii neexperi­mentați vor reînnoi caladiumul anual.

Dăunători și boli: nu.

Specii și varietăți: Caladium bicolor, cu frunze mari sagitate, albe și verzi, a dat naștere la numeroși hibrizi, numiți generic Caladium x hortularum. Prezintă un ames­tec de culori surprinzător: verde-smarald, portocaliu-deschis, roșu ca sângele, roz bonbon, turcoaz.

Sfatul nostru: cumpărați planta culti­vată, deoarece cultura tuberculilor este foarte dificilă. Dacă substratul este prea umed, ei mucegăiesc rapid în primele etape ale culturii.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *