Îngrijire și informații Planta-păun (Calatea) – Calathea makoyana

Calathea makoyana

Planta-păun (Calatea) – Calathea makoyana – Plantă vivace, stufoasă, din familia Marantacellor, are funze foarte decorative.

Origine: regiunile tropicale ale Americii de Sud.

Frunze: 15-40 cm lungime, ovale sau eliptice, îndreptate în sus, purtate de pețioluri lungi ce pornesc direct din rizom. Dungi fine verzi sau albe-argintii al­ternează cu pete lunguiețe verde-închis, roșu-închis ori bordo pe spate.

Flori: primăvara apar spice bleu-violet, cu bractee galbene, portocalii sau albe.

Lumină: puneți ghiveciul la 1 m de o fe­reastră acoperită cu o perdea subțire, ori­entată spre vest.

Pământ: amestec în părți egale de nisip de râu, sfagnum mărunțit, pământ de ericacee, turbă și pământ de scoarță.

Îngrășământ: la 15 zile, o jumătate de doză de îngrășământ lichid pentru plante verzi.

Umiditatea aerului: vara, stropiți frunzele zilnic. Atenție, o apă prea dură, cu prea mult calcar, provoacă pătarea frunzelor cu alb. Ștergeți-le cu o cârpă îmbibată în apă cu oțet.

Udare: de 2-3 ori pe săptămână, vara; la 6-8 zile, iarna, cu apă la temperatura camerei.

Transplantare: anual, în martie, într-un vas mai mult larg decât adânc. Nu tasați pământul pentru a nu asfixia rădăcinile, fe­nomen care duce la pete maro pe frunze.

Cerințe specifice: nu trebuie pusă într-o cameră în care se fumează și nici lângă o ușă ce se deschide spre exterior, pentru că este foarte sensibilă la șocurile termice, care îi pot fi fatale.

Dimensiuni: până la 150 cm înălțime, 30-60 cm diametru.

Înmulțire: când o transplantați, separați pământul astfel încât fiecare rizom să aibă câteva frunze și 2-3 rădăcini viguroase. De­seori, prinderea noilor plante este lentă și di­ficilă. Vă sporiți șansele dacă în prima lună de viață le țineți într-o încăpere caldă și umedă, pe un calorifer și pe pat de pietriș umed.

Longevitate: 2-4 ani. Fără limite, dacă este regenerată prin divizare.

Dăunători și boli: prezența unor puncte cenușii pe dosul frunzelor arată că a fost atacată de păianjeni-roșii. Faptul că frunzele capătă o nuanță maronie este provocat de o umiditate atmosferică scăzută sau de udări prea abundente cu apă care se adună pe fun­dul ghiveciului.

Specii și varietăți: Calathea insignis, cu frunze lungi, înguste, ondulate pe margini; Calathea ornata, cu striații fine albe, roz sau roșii și roșu-cărămiziu pe dos; Calathea zebrina, ale cărei frunze, perpendiculare pe pețioluri, prezintă o alternanță de striuri late verde-deschis/verde-închis; Calathea picturata, cu frunzele aproape albicioase, mărgi­nite de o dungă lată verde-pur; Argentea are un contrast puternic.

Sfatul nostru: Puneți planta-păun îm­preună cu alte plante: va beneficia de o umiditate mai mare.

Verifică preț aranjament floral mix cu Calathea si Phytonia aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts