Coarnele-cerbului - Platycerium bifurcatum

Îngrijire și informații Coarnele-cerbului – Platycerium bifurcatum

Coarnele-cerbului – Platycerium bifurcatum – Această ferigă epifită, din familia Polypodiaceelor, are frunze întregi, adânc decupate.

Origine: din Malaysia până în Papua. În Europa, primul exemplar a fost adus în 1808, din Australia.

Frunze: are două tipuri. Cele de la bază, sterile, se încastrează una într-alta. Îmbă­trânind, se usucă și acoperă ghiveciul. În formă de cupă, ele primesc și rețin apa și substanțele minerale. Nu le tăiați. Frunzele fertile sunt inițial drepte, dispuse în centru, apoi atârnă. De culoare gri-verde, groase, acoperite cu o peliculă fină albicioasă, sunt lobate, mai mult sau mai puțin decupate.

Flori: fiind plante primitive, ferigile nu produc flori.

Lumină: în natură crește sub arbori mari. Oferiți-i o ambianță dominată de penum­bră sau umbră.

Pământ: pământ de ericacee fibroase, mraniță de frunze, sfagnum (sau scoarță compostată).

Îngrășământ: în aprilie-septembrie, o dată pe lună, un îngrășământ lichid pentru orhidee, după udare.

Umiditatea aerului: nu suportă nici uscă­ciunea din apartamente, nici pulverizările cu apă. Utilizați un umidificator electric pen­tru a obține o umiditate de minimum 60%.

Udare: o dată pe săptămână, ghiveciul să stea 15-20 de minute în apă; lăsați să se scurgă.

Transplantare: dificilă; la 2 ani la început de primăvară, dar aveți grijă să nu distru­geți rădăcinile, care sunt foarte fragile.

Cerințe specifice: preferă coșurile sus­pendate căptușite cu mușchi; puteți s-o agățați și de o bucată mare de scoarță, în compania orhideelor și a tilandsiei.

Dimensiuni: 50-80 cm înălțime, 1,50 m anvergură.

Înmulțire: prin semănarea sporilor, rezer­vată specialiștilor. Planta produce uneori lăstari ce pot fi separați de planta-mamă numai dacă au și câteva rădăcini.

Longevitate: în casă, 2-5 ani.

Dăunători și boli: coșenile-cu-scut. Pu­trezire, dacă umiditatea este prea mare.

Specii și varietăți: există 18 specii. Platycerium grande (superbum), care are frunze foarte late și trebuie cultivată într-o seră caldă; P. alcicorne (vassei), cu frunze de un verde-gri, lucioase, adânc decupate.

Sfatul nostru: umblați cu grijă cu feriga, astfel încât să nu-i rupeți frunzele și să nu îndepărtați puful alb ce-i prote­jează epiderma.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *