Pisonia umbellifera

Îngrijire și informații Pisonia – Pisonia umbellifera

Pisonia – Pisonia umbellifera – Acest arbust cu frunze mari, din familia Nyctaginaceelor, seamănă cu ficusul-de-cauciuc.

Origine: Australia, Noua Zeelandă, insulele Maurițius, Japonia.

Frunze: 20-40 cm lungime, opuse, late, simple, ascuțite sau ovale, fine și rigide.

Flori: în sere, pe exemplare adulte, apar ciorchini roz sau galbeni.

Lumină: o fereastră mare, orientată spre sud, acoperită cu o perdea subțire în orele cele mal calde ale zilei, vara.

Pământ: pământ, mraniță pentru plante verzi și nisip de râu, în părți egale.

Îngrășământ: din aprilie, la 15 zile, o doză de îngrășământ lichid pentru plante verzi, în apa de udat. Nu fertilizați sub­stratul dacă este uscat.

Umiditatea aerului: cât mai mare. larna, pulverizați frunzele cu apă călduță, dimi­neața și seara. Vara, puneți ghiveciul pe un pat de pietriș umed.

Udare: rădăcinile plantei putrezesc foarte ușor dacă stau într-un substrat umed. Iarna, udați-o la 8-12 zile (ghiveciul tre­buie să fie ușor și să sune a gol). Vara, băgați săptămânal în apă ghiveciul, pe două treimi din înălțimea lui. Aveți grijă să goliți farfuria de apă.

Transplantare: anual, primăvara, într-un vas mai mult larg decât înalt. Schimbați ghiveciul numai dacă rădăcinile sunt prea strânse ori echilibrul plantei este precar.

Cerințe specifice: pisonia se dezvoltă mult mai bine într-o seră caldă decât într-un apartament. Nu suportă curenții de aer rece întrucât îi cad frunzele.

Dimensiuni: în natură, formează un arbo­re de până la 20 m. În bac, nu depășește 2 m înălțime.

Înmulțire: din iunie până în septembrie se pot obține butași de tulpină, ce se pun în miniseră închisă, sau prin marcotaj aeri­an, în aprilie-august.

Longevitate: în casă, 1-3 ani; în sere, 5-7 ani, apoi începe să-și piardă frunzele și aspectul estetic.

Dăunători și boli: mana provoacă pete albicioase pe frunze, mai ales dacă plantei i-a fost frig. Coșenilele se localizează pe dosul frunzelor, pe nervuri. Îndepărtați-le cu ajutorul unui bețișor cu vată îmbibat în alcool, înainte de a folosi un insecticid.

Specii și varietăți: Există 50 de specii. Numai Pisonia umbellifera, numită și Hermerliodendron brunoriarum, este cultivată în mod curent. ‘Variegata’, care are frunze marmorate cu verde-pal și tivite cu crem, colorate în roz când sunt tinere, este cel mai frecvent soi oferit ca plantă de interior.

Sfatul nostru: tăiați-o pentru a deter­mina apariția lăstarilor.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *