Ficus plângător - Ficus benjamina

Îngrijire și informații Ficus plângător – Ficus benjamina

Ficus plângător – Ficus benjamina – Din familia Moraceelor, ficusul-plângător formează în casă un arbust stufos.

Origine: Asia tropicală, insulele din Pacific.

Frunze: alterne, de 5-8 cm lungime, ova­le, lucioase, de un verde viu, cu vârful spi­ralat și ascuțit.

Flori: așa-numitele „fructe”, ca niște smo­chine foarte mici, care apar pe tije, sunt de fapt florile la plantele adulte.

Lumină: puternică, aproape de o fereastră spre sud. Nu mutați planta dacă se simte bine, fiindcă riscați să-i cadă o parte din frunze.

Pământ: un amestec în părți egale de mraniță, pământ de grădină și nisip de râu.

Îngrășământ: în martie, când apar frun­zele tinere, puneți-i plantei îngrășământ lichid pentru plante verzi (un dop la 10 I de apă). Nu fertilizați între noiembrie și februarie.

Umiditatea aerului: pulverizați frunzele ficusului mai ales iarna, o dată la 2 zile. Așezați planta la cel puțin 2 m de sursele de căldură, pentru că umiditatea scăzută a aerului este una din principalele cauze ale îngălbeniră și căderii frunzelor.

Udare: iarna, la 7 zile; vara, la 3 zile. Udați-I prin scufundarea ghiveciului într-un bazin cu apă.

Transplantare: plantele tinere vor fi transplantate anual, în februarie-martie. Când ghiveciul a ajuns la diametrul de 30 de cm, schimbați doar un strat de pă­mânt de 5 cm de la suprafața substratului, în martie și septembrie. Îmbogățiți sub­stratul de transplantare cu 20% fertilizant organic pe bază de băligar.

Cerințe specifice: N-o plasați lângă o ușă care dă spre exterior sau o fereastră care se deschide des. Feriți planta de cu­renții de aer rece, care determină căderea frunzelor și usucă ramurile mai firave. Încălzirea la nivelul pardoselii este, de ase­menea, prost tolerată.

Dimensiuni: în ghiveci, 80 cm – 3 m; în natură, poate atinge 40 m înălțime și anvergură.

Înmulțire: ușoară, prin butași din vârfu­rile tulpinilor, puși în minisere încălzite sau in apă.

Longevitate: 5 -15 ani și mai mult la tem­peratură și luminozitate optime.

Dăunători și boli: coșenilele-cu-scut se pot îndepărta ușor cu ajutorul unor bețișoare cu vată înmuiată în alcool, dacă ata­cul nu e avansat. Păianjenii-roșii apar vara.

Specii și varietăți: ‘Curly’, cu aspect de tufiș și frunzele îndoite; ‘Natacha’, pitic, deseori oferit cu tulpinile împletite; Monique’, foarte compact; ‘Danielle’, tufă compactă cu frunzele foarte închise la culoare; ‘Reginald’, verde-deschis cu auriu; ‘Lucia’, foarte stufos. Multe alte soiuri sunt pătate; ‘De Gantel’, ‘Golden King’, ‘Ryandi’ (‘Wiandi’), ‘Variegata’, ‘Exotica’, ‘Starlight’ etc.

Sfatul nostru: faceți tăieri de curățare, de două ori pe an, primăvara și la sfârși­tul verii, eliminând lăstarii uscați. Dacă unui Ficus benjamina încep să-i cadă frunzele, trebuie să-l mutați ca să îi gă­siți un loc potrivit, mai luminos.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *