Ficus plângător – Ficus benjamina – Din familia Moraceelor, ficusul-plângător formează în casă un arbust stufos.
Origine: Asia tropicală, insulele din Pacific.
Frunze: alterne, de 5-8 cm lungime, ovale, lucioase, de un verde viu, cu vârful spiralat și ascuțit.
Flori: așa-numitele „fructe”, ca niște smochine foarte mici, care apar pe tije, sunt de fapt florile la plantele adulte.
Lumină: puternică, aproape de o fereastră spre sud. Nu mutați planta dacă se simte bine, fiindcă riscați să-i cadă o parte din frunze.
Pământ: un amestec în părți egale de mraniță, pământ de grădină și nisip de râu.
Îngrășământ: în martie, când apar frunzele tinere, puneți-i plantei îngrășământ lichid pentru plante verzi (un dop la 10 I de apă). Nu fertilizați între noiembrie și februarie.
Umiditatea aerului: pulverizați frunzele ficusului mai ales iarna, o dată la 2 zile. Așezați planta la cel puțin 2 m de sursele de căldură, pentru că umiditatea scăzută a aerului este una din principalele cauze ale îngălbeniră și căderii frunzelor.
Udare: iarna, la 7 zile; vara, la 3 zile. Udați-I prin scufundarea ghiveciului într-un bazin cu apă.
Transplantare: plantele tinere vor fi transplantate anual, în februarie-martie. Când ghiveciul a ajuns la diametrul de 30 de cm, schimbați doar un strat de pământ de 5 cm de la suprafața substratului, în martie și septembrie. Îmbogățiți substratul de transplantare cu 20% fertilizant organic pe bază de băligar.
Cerințe specifice: N-o plasați lângă o ușă care dă spre exterior sau o fereastră care se deschide des. Feriți planta de curenții de aer rece, care determină căderea frunzelor și usucă ramurile mai firave. Încălzirea la nivelul pardoselii este, de asemenea, prost tolerată.
Dimensiuni: în ghiveci, 80 cm – 3 m; în natură, poate atinge 40 m înălțime și anvergură.
Înmulțire: ușoară, prin butași din vârfurile tulpinilor, puși în minisere încălzite sau in apă.
Longevitate: 5 -15 ani și mai mult la temperatură și luminozitate optime.
Dăunători și boli: coșenilele-cu-scut se pot îndepărta ușor cu ajutorul unor bețișoare cu vată înmuiată în alcool, dacă atacul nu e avansat. Păianjenii-roșii apar vara.
Specii și varietăți: ‘Curly’, cu aspect de tufiș și frunzele îndoite; ‘Natacha’, pitic, deseori oferit cu tulpinile împletite; Monique’, foarte compact; ‘Danielle’, tufă compactă cu frunzele foarte închise la culoare; ‘Reginald’, verde-deschis cu auriu; ‘Lucia’, foarte stufos. Multe alte soiuri sunt pătate; ‘De Gantel’, ‘Golden King’, ‘Ryandi’ (‘Wiandi’), ‘Variegata’, ‘Exotica’, ‘Starlight’ etc.
Sfatul nostru: faceți tăieri de curățare, de două ori pe an, primăvara și la sfârșitul verii, eliminând lăstarii uscați. Dacă unui Ficus benjamina încep să-i cadă frunzele, trebuie să-l mutați ca să îi găsiți un loc potrivit, mai luminos.
Verifică preț plante de interior aici!