Ficusul de cauciuc – Ficus elastica – Un arbust mare, clin familia Violaceelor, cu tulpini puternice, cu sevă lăptoasă.
Origine: India (Assam), estul Himalayei, Myanmar, Malaysia, Indonezia (Java).
Frunze: lungi de 30-45 cm, alterne, groase, lucioase, simple, ovale, terminate cu un mic vârf ascuțit. Frunzele tinere sunt de culoarea bronzului și devin verzi ulterior.
Flori: în ghiveci nu fac flori. În marile sere, exemplarele mature fac smochine mici, galbene, alungite, necomestibile.
Lumină: plantele suportă să stea la 2 m de o fereastră bine luminată, dar cresc mai bine dacă sunt ținute în lumină directă jumătate de zi.
Pământ: pământ de grădină, mraniță pentru plante verzi și nisip de râu, în părți egale. Pe fundul ghiveciului trebuie pus un strat de 5 cm de pietriș, care să asigure drenajul.
Îngrășământ: în martie-octombrie trebuie udat cu o soluție fertilizantă (1 g îngrășământ la 1l apă) sau îngrășământ lichid (un dop la 10 I de apă). Îngrășămintele granulate, care se pun la suprafața substratului, sunt recomandate pentru exemplarele mari, pentru că eliberează lent elementele fertilizante, în funcție de umiditatea solului, fără a intra în contact direct cu rădăcinile, evitând arderea acestora.
Umiditatea aerului: iarna, când intră în funcțiune încălzirea centrală, pulverizați apă pe plantă zilnic, chiar dimineața și seara, dacă temperatura depășește 20°C. Lunar, spălați frunzele cu un burete umezit cu bere sau cu o lavetă specială pentru a le curăța de praf. Pentru ficusul de cauciuc sunt ideale saturatoarele sau vasele cu apă puse pe radiatoare.
Udare: excesul de apă este mult mai nociv decât lipsa acesteia. Iarna, puneți 1l de apă săptămânal, la o plantă de 1 m înălțime. Vara, udați-l de 2-3 ori pe săptămână, în funcție de temperatură. La ghivecele cu rezervă de apă, umpleți rezerva numai la 10 zile după golire.
Transplantare: în primii 3 ani schimbați pământul anual, în februarie-martie. Apoi, doar o dată la 2 ani. Când ghiveciul este prea greu ori prea voluminos, schimbați doar un strat de la suprafața substratului, de circa 5 cm grosime, având grijă să nu atingeți rădăcinile. Utilizați o mraniță de transplantare clasică, îmbogățită cu un fertilizant pe bază de gunoi de grajd.
Cerințe specifice: dacă nu are rădăcinile înecate de apă, ficusul se comportă foarte bine, fără probleme. După ce-l udați, aruncați apa în exces din farfurie. Nu suportă curenții de aer.
Dimensiuni: în ghiveci, în apartament, 1-3 m înălțime. În grădina de iarnă, pus direct în pământ, atinge 5 m. Anvergura variază între 30 cm și 2 m, în funcție de ramificare. în natură atinge chiar și 60 m înălțime și anvergură.
Înmulțire: marcotaj aerian al ramurilor, din mai până în septembrie. Crestați o tulpină de jos în sus pe 5 mm sub o frunză.
Îmbibați un bastonaș umed în pudră de hormoni pentru butășire și introduceți-l în crestătură. Înveliți totul cu un manșon de mușchi umezit și o folie de plastic și legați-l apoi cu rafie. În câteva luni, prin mușchi vor apărea rădăcinile. Atunci tăiați ramura sub rădăcini și puneți noua plantă într-un ghiveci cu diametrul de 12-14 cm. Butașii din vârful ramurilor se pun în mini- sere încălzite.
Longevitate: 10-20 de ani și chiar mai mult, când condițiile de cultură sunt satisfăcătoare. Excesul de apă îl poate omorî în 6 luni.
Dăunători și boli: coșenilele fac frunzele lipicioase și se evidențiază prin prezența unor carapace brune ori albe și pâsloase, de-a lungul nervurilor, pe dosul frunzelor. Tratați cu amestec de ulei de parafină, săpun negru lichid și alcool de 90 grade (câte o linguriță din fiecare la 1l apă).
Specii și varietăți: ‘Decora’, cu frunzele tinere învelite într-o teacă roșie; ‘La France’, cu frunzele mult mai mici, chircite la vârf; ‘Robusta’, cu frunzele mari; ‘Decora Belga’ și ‘Doescheri’, cu frunze marmorate cu galben-deschis și verde-închis, necesită, ca toate varietățile panașate, multă lumină pentru a-și păstra culorile; ‘Schryveriana’, verde-pal cu verde-închis.
Sfatul nostru: exemplarele tinere au tendința să crească în sus, pe o singură tulpină căreia îi cad frunzele de la bază. Cumpărați, de preferință, un ghiveci mai mare, cu mai multe exemplare. Pentru a impulsiona formarea de lăstari laterali, rupeți vârfurile ramurilor tinere ori crestați ușor scoarța tulpinii, sub o frunză.
Verifică preț plante de interior aici!