Îngrijire și informații Ginura – Gynura aurantiaca

Gynura aurantiaca

Ginura – Gynura aurantiaca – Plantă vivace, cu tulpini suple și catifelate, de o culoare rar întâlnită, face parte din familia Asteraceelor.

Origine: Asia de Sud-Est, Indonezia.

Frunze: alterne, 10-20 lungime, ovale, dințate, purpurii-violacee-închis, aproape fluorescente pe margini, acoperite, ca și tulpinile, de un puf dens și mătăsos, moale la atingere.

Flori: aidoma unor păpădii galbene, apoi purpurii, de 1-2 cm diametru, ce apar și în­floresc toamna și iarna. Tăiați-le, miros urât.

Lumină: vie, dar filtrată, să nu altereze cu­loarea frunzelor, să nu le ardă. Iarna, este bine să o țineți în dreptul unei ferestre bine luminate.

Pământ: mraniță pentru plante verzi, pă­mânt de ericacee și 10% fertilizant pe bază de băligar.

Îngrășământ: lunar, în aprilie-august, o jumătate de doză standard de îngrășământ lichid pentru plante verzi, după udare.

Umiditatea aerului: ginura suportă bine și încălzirea centrală, și aerul uscat. Peste 20°C, puneți ghiveciul pe un pat de pietriș umed. Nu pulverizați.

Udare: iarna, doar o jumătate de pahar, săptămânal. Vara, la 3-5 zile. Nu udați frunzele.

Transplantare: creșterea foarte rapidă implică schimbarea ghiveciului la 6 luni de la cumpărare. Apoi anual, între finele lui februarie și începutul lui martie.

Cerințe specifice: vara, puneți-o afară, la umbră. Evitați zonele udate frecvent.

Dimensiuni: 20-40 cm înălțime și ca arie de acoperire. Până la 3 m în natură.

Înmulțire: butașii de tulpină, puși în apă, reușesc de fiecare dată.

Longevitate: înlocuiți planta la 2-3 ani, pentru că numai cele tinere au culori vii.

Dăunători și boli: când frunzele sunt uda­te, apar pe ele pete negre, de la ciuperci.

Specii și varietăți: Gynura aurantiaca e singura specie comercializată, cu soiul ‘Purple Passion’ (Gynura sarmentosa), cu nuanțe roșu-purpuriu.

Sfatul nostru: cultivați-o într-un terariu, pentru că nu suportă curenții de aer. Tăiați lăstarii, pentru a-i păstra for­ma compactă.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts