Rotunjoară (iederă terestră) – Glechoma hederacea – Plantă vivace din familia Lamiaceelor, cu tulpini subțiri, târâtoare sau curgătoare.
Origine: este o plantă europeană, care crește spontan, în stare sălbatică, în păduri sau pe pășuni, sub mărăcinișuri, în locuri umbroase.
Frunze: opuse, de 2-3 cm lățime, festonate, rotunjite sau în formă de inimă, păroase, parfumate la frecare.
Flori: violete sau liliachii, rareori albe, apar vara în buchețele, sub frunze.
Lumină: obișnuită să trăiască la umbra arborilor, puneți-o într-o încăpere întunecoasă sau lângă o fereastră orientată spre nord.
Pământ: pământ vegetal și mraniță de răsadniță, în părți egale.
Îngrășământ: în mai-septembrie, de două ori pe lună, puneți-i îngrășământ sărac în azot, pentru a nu i se lungi prea mult tulpinile.
Umiditatea aerului: într-o încăpere încălzită, pulverizați iedera la 2 zile și puneți ghiveciul pe un pat de pietriș umed.
Udare: uscarea substratului afectează imediat planta. La primul semn de „sete”, lăsați ghiveciul cam o jumătate de oră în apă.
Transplantare: primăvara, dar numai dacă rădăcinile au umplut pământul.
Cerințe specifice: tulpinile lungi sunt bine puse în valoare dacă o așezați într-un ghiveci suspendat sau dacă o plantați într-un bac mare, în chip de covor.
Dimensiuni: 1 m ca lungime și ca arie de acoperire, chiar în ghiveci.
Înmulțire: e foarte ușoară, butașii de tulpină puși în apă prind rădăcini foarte rapid. Dacă i se rup tulpinile, băgați imediat fragmentele în pământ, în ghiveci. În cel mult 3 săptămâni vor prinde rădăcini.
Longevitate: 4-5 ani.
Dăunători și boli: nu.
Specii și varietăți: frunzele de Glechoma hederacea ‘Variegata’ sunt festonate cu alb. Mult mai friguros, soiul trebuie să ierneze la cel puțin 10°C. Are nevoie și de mai multă lumină.
Sfatul nostru: primăvara, tăiați toți lăstarii la 10 cm de la sol, ca să facă tufa mai compactă. Plantați-o și în jardiniere sau în coșuri suspendate, pe balcon.
Verifică preț plante de interior aici!