Rotunjoară (iederă terestră) - Glechoma hederacea

Îngrijire și informații Rotunjoară (iederă terestră) – Glechoma hederacea

Rotunjoară (iederă terestră) – Glechoma hederacea – Plantă vivace din familia Lamiaceelor, cu tulpini subțiri, târâtoare sau curgătoare.

Origine: este o plantă europeană, care crește spontan, în stare sălbatică, în păduri sau pe pășuni, sub mărăcinișuri, în locuri umbroase.

Frunze: opuse, de 2-3 cm lățime, festona­te, rotunjite sau în formă de inimă, păroa­se, parfumate la frecare.

Flori: violete sau liliachii, rareori albe, apar vara în buchețele, sub frunze.

Lumină: obișnuită să trăiască la umbra arborilor, puneți-o într-o încăpere întu­necoasă sau lângă o fereastră orientată spre nord.

Pământ: pământ vegetal și mraniță de ră­sadniță, în părți egale.

Îngrășământ: în mai-septembrie, de două ori pe lună, puneți-i îngrășământ să­rac în azot, pentru a nu i se lungi prea mult tulpinile.

Umiditatea aerului: într-o încăpere în­călzită, pulverizați iedera la 2 zile și puneți ghiveciul pe un pat de pietriș umed.

Udare: uscarea substratului afectează imediat planta. La primul semn de „sete”, lăsați ghiveciul cam o jumătate de oră în apă.

Transplantare: primăvara, dar numai dacă rădăcinile au umplut pământul.

Cerințe specifice: tulpinile lungi sunt bine puse în valoare dacă o așezați într-un ghi­veci suspendat sau dacă o plantați într-un bac mare, în chip de covor.

Dimensiuni: 1 m ca lungime și ca arie de acoperire, chiar în ghiveci.

Înmulțire: e foarte ușoară, butașii de tul­pină puși în apă prind rădăcini foarte rapid. Dacă i se rup tulpinile, băgați imediat frag­mentele în pământ, în ghiveci. În cel mult 3 săptămâni vor prinde rădăcini.

Longevitate: 4-5 ani.

Dăunători și boli: nu.

Specii și varietăți: frunzele de Glechoma hederacea ‘Variegata’ sunt festonate cu alb. Mult mai friguros, soiul trebuie să ier­neze la cel puțin 10°C. Are nevoie și de mai multă lumină.

Sfatul nostru: primăvara, tăiați toți lăstarii la 10 cm de la sol, ca să facă tufa mai compactă. Plantați-o și în jardiniere sau în coșuri suspendate, pe balcon.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *