Oncidium

Îngrijire și informații Oncidium

Oncidium – Această orhidee epifită se distinge plin prezența unor mici tuberculi stranii la baza părții superioare a corolei.

Origine: pădurile din America Centrală din Antile, de la nivelul mării până la altitudini de 3000 m.

Frunze: eliptice sau lanceolate, verde-deschis. Pseudobulbii ovoidali au o frunză rigidă sau 2 frunze suple, de 10-50 cm lungime. Unele specii formează evantaie de frunze.

Înflorire: numărul de flori variază foarte mult în funcție de specie, de la corola solita­ră la grupuri de câteva sute. Majoritatea sunt de culoare galbenă și brună, dar există și roz sau albe. Petalele și sepala dorsală sunt mai mari decât sepalele laterale. Partea superioară a corolei este totdeauna lobată.

Lumină: așezați planta în fața unei feres­tre orientate spre sud-est sau vest. O lumi­nă insuficientă nu împiedică dezvoltarea, dar inhibă înflorirea.

Pământ: scoarță de pin și rădăcini de ferigă, cu granulație medie, și spumă de poliuretan.

Îngrășământ: în perioada de creștere, o dată pe săptămână, îngrășământ pentru orhidee. Acesta trebuie să aibă o doză mică de azot în perioada de înflorire.

Umiditatea aerului: în medie 50%, asigurându-se o foarte bună ventilare pen­tru a se evita condensul. Petele de pe flori și putrezirea frunzelor arată un exces de umiditate.

Udare: la 3-5 zile, pentru a lăsa substratul să se usuce între udări.

Transplantare: la 2 ani, într-un ghiveci de lut ars. Puneți planta la marginea ghiveciului, lăsând un spațiu în fața celui mai recent lăstar.

Cerințe specifice: asigurați speciilor fără pesudobulbi sau cu pseudobulbii atrofiați o perioadă de repaus după înflorire.

Dimensiuni: de la câțiva centimetri până la peste 1 m înălțime (frunzele) și 20-60 cm anvergură, în funcție de specie.

Înmulțire: prin despărțirea pseudobulbilor, primăvara, sau separarea lăstarilor la apariția noilor rădăcini.

Longevitate: 3-5 ani, pe verandă, un an în casă.

Dăunători și boli: păianjeni roșii, păduchi, coșenile făinoase.

Specii și varietăți: există 450 de specii. Oncidium tigrinum și hibrizii săi sunt cel mai des cultivați ca plante de apartament. Oncidium ornithorrhynchum, cu flori roz, și Onadium bicallosum, cu flori verzi și galbene, se cultivă și ele destul de ușor. Celelalte specii sunt mici bijuterii rezervate colecționarilor. Unele specii de Oncidium sunt acum clasate în genul Cyrtochilum, Psychopsis și Psygmorchis.

Sfatul nostru: puteți cultiva cele mai mici specii pe plăci din scoarță, din plută sau din fanjan – un suport din fibre de ferigă arborescentă foarte rezistent la degradare.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *