Odontoglosum – Odontoglossum spp. – Această orhidee este ușor de recunoscut după prelungirile în formă de dinți de la baza părții superioare a corolei.
Origine: din Mexic până în Bolivia, la altitudine (Anzii Cordilieri).
Frunze: pseudobulbii ovoizi la bază si apoi alungiți, de formă eliptică și comprimați, poartă la extremitate 1-3 frunze suple sau rigide, verde-mediu, lungi de 15-50 cm.
Înflorire: tot anul; florile inodore, între 6-10 cm diametru, sunt grupate într-o inflorescență verticală. Sepalele și petalele sunt deseori identice, partea superioară a corolei este întreagă sau trilobată. Adeseori cu pete mici, florile de forme variate, evoluează de la roșu la brun, trecând prin galben, portocaliu și purpuriu. Se pot dezvolta mai multe tulpini cu flori pe aceeași plantă: este preferabil să păstrați doar una dintre ele, pentru a nu epuiza tulpina-mamă.
Lumină: așezați-o în fața unei ferestre cu orientare spre nord sau spre est, pentru a avea lumină directă, dar nu puternică și fără o căldură excesivă; soare plin iarna.
Pământ: un amestec ce asigură un drenaj bun din nisip, turbă, scoarță de pin și perlit sau scoarță, polistiren și spumă poliuretanică.
Îngrășământ: tot anul, o dată pe lună, o jumătate de doză de îngrășământ lichid pentru orhidee, plus o pulverizare de îngrășământ foliar pe săptămână, vara.
Umiditatea aerului: 60-80%, asigurându-se o foarte bună aerisire a încăperii. Pulverizați zilnic frunzele cu apa la temperatura camerei.
Udare: la 2-6 zile. Nu lăsați rădăcinile să se usuce. Goliți farfurioara.
Transplantare: la 2 ani, toamna sau primăvara, într-un ghiveci strâmt.
Cerințe specifice: apreciază o diferență mare de temperatură între zi și noapte și suportă răcoarea (10°C) iarna.
Dimensiuni: 30 cm-1,20 m înălțime, în funcție de specie; 30 cm anvergură.
Înmulțire: prin separarea tufelor, detașând grupuri de câte 3 pseudobulbj.
Longevitate: 2-5 ani, în casă.
Dăunători și boli: pete și putregai de origine criptogamică sau bacteriană.
Specii și varietăți: există 200 de specii propuse de specialiștii. Se cultivă mai ales numeroșii hibrizi, uneori realizați prin încrucișare cu genuri înrudite. Odontoglossum odoratum are flori galbene, pătate cu maro, și este una dintre puținele parfumate. Unele specii de Odontoglossum sunt clasificate astăzi în genurile Lemboglossum și Rossioglossum.
Sfatul nostru: udarea regulată, dar nu în exces, face ca planta să nu capete un aspect încovoiat, inestetic, care survine când se usucă rădăcinile.
Verifică preț plante de interior aici!