Îngrijire și informații Odontioda

Odontioda – Această orhidee este un hibrid între Odontoglossum și Cochlioda. Se cultivă de preferință pe verandă.

Origine: horticolă. Părinții provin din pădurile muntoase ale Americii Centrale și de Sud, până lă 3000 m altitudine.

Frunze: 20 cm lungime. Un rizom poartă pseudobulbi ovoizi, din care pornesc 2 frun­ze liniare, verde-deschis, de 20 cm lungime.

Flori: tot anul; ciorchinii, purtați de pedunculi lungi și arcuiți, sunt formați din 10-15 flori de 6-8 cm diametru, cu sepale și petale roșu-intens, roșu-portocaliu sau pătate cu brun-roșcat. Partea superioară a corolei este pătată în tonuri de brun-gălbui sau roșcat.

Lumină: puternică, dar nu directă, fiindcă nu-i place căldura. Dacă frunzele se deco­lorează sau dacă se pigmentează cu roșu, iluminarea trebuie redusă.

Pământ: un substrat pentru orhidee, fin granulat, din scoarță de pin, nisip, turbași perlit, cu drenaj bun.

Îngrășământ: tot anul, o dată pe lună, îngrășământ pentru orhidee sau ericacee, la jumătate din doza reco­mandată de producător.

Umiditatea aerului: 50-80%. Asigurați cp bună aerisire a încăperii; eventual cu aju­torul unui mic ventilator, fără a crea curenți de aer; Pulverizați-le zilnic dacă temperatura depășește 20°C.

Udare: nu lăsați substratul să se usuce complet în timpul perioadei de creștere, pentru că frunzele pot căpăta un aspect de gondolă. Udați substratul de 2-3 ori pe săptămână, cu apa necalcaroasă, la temperatura camerei.

Transplantare: la 2 ani primăvara sau toamna, într-un ghiveci cât mai strâmt, pentru a asigura înflorirea.

Cerințe specifice: ca și rudele lor, aceste orhidee sunt plante de seră rece, care au ne­voie, pentru a înflori, de o diferență de temperatură de câteva grade între zi și noapte.

Dimensiuni: 40-50cm (frunzișul).

Înmulțire: prin separarea tufelor prea voluminoase, cu ocazia transplantării.

Longevitate: dacă puteți să-i oferiți o încăpere luminoasă și răcoroasă iarna, 3-10 ani în casă.

Dăunători și boli: păduchi, păianjeni roșii, coșenile făinoase.

Specii și varietăți: sunt produse în per­manență numeroase forme hibride în culori uimitoare. Foarte rezistente, ele se numără printre orhideele cel mai ușor de cultivat de amatori, chiar și în casă.

Sfatul nostru: aceste orhidee hibride sunt dificil de înmulțit și se reproduc rareori fidel. Nu divizați tufele decât dacă este necesar. Lăsați-le să se dezvolte la maximum pentru a obține o plantă mare, care va putea avea multe flori. Nu mutați un ghiveci cu o plantă căreia îi merge bine.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *