Odontioda – Această orhidee este un hibrid între Odontoglossum și Cochlioda. Se cultivă de preferință pe verandă.
Origine: horticolă. Părinții provin din pădurile muntoase ale Americii Centrale și de Sud, până lă 3000 m altitudine.
Frunze: 20 cm lungime. Un rizom poartă pseudobulbi ovoizi, din care pornesc 2 frunze liniare, verde-deschis, de 20 cm lungime.
Flori: tot anul; ciorchinii, purtați de pedunculi lungi și arcuiți, sunt formați din 10-15 flori de 6-8 cm diametru, cu sepale și petale roșu-intens, roșu-portocaliu sau pătate cu brun-roșcat. Partea superioară a corolei este pătată în tonuri de brun-gălbui sau roșcat.
Lumină: puternică, dar nu directă, fiindcă nu-i place căldura. Dacă frunzele se decolorează sau dacă se pigmentează cu roșu, iluminarea trebuie redusă.
Pământ: un substrat pentru orhidee, fin granulat, din scoarță de pin, nisip, turbași perlit, cu drenaj bun.
Îngrășământ: tot anul, o dată pe lună, îngrășământ pentru orhidee sau ericacee, la jumătate din doza recomandată de producător.
Umiditatea aerului: 50-80%. Asigurați cp bună aerisire a încăperii; eventual cu ajutorul unui mic ventilator, fără a crea curenți de aer; Pulverizați-le zilnic dacă temperatura depășește 20°C.
Udare: nu lăsați substratul să se usuce complet în timpul perioadei de creștere, pentru că frunzele pot căpăta un aspect de gondolă. Udați substratul de 2-3 ori pe săptămână, cu apa necalcaroasă, la temperatura camerei.
Transplantare: la 2 ani primăvara sau toamna, într-un ghiveci cât mai strâmt, pentru a asigura înflorirea.
Cerințe specifice: ca și rudele lor, aceste orhidee sunt plante de seră rece, care au nevoie, pentru a înflori, de o diferență de temperatură de câteva grade între zi și noapte.
Dimensiuni: 40-50cm (frunzișul).
Înmulțire: prin separarea tufelor prea voluminoase, cu ocazia transplantării.
Longevitate: dacă puteți să-i oferiți o încăpere luminoasă și răcoroasă iarna, 3-10 ani în casă.
Dăunători și boli: păduchi, păianjeni roșii, coșenile făinoase.
Specii și varietăți: sunt produse în permanență numeroase forme hibride în culori uimitoare. Foarte rezistente, ele se numără printre orhideele cel mai ușor de cultivat de amatori, chiar și în casă.
Sfatul nostru: aceste orhidee hibride sunt dificil de înmulțit și se reproduc rareori fidel. Nu divizați tufele decât dacă este necesar. Lăsați-le să se dezvolte la maximum pentru a obține o plantă mare, care va putea avea multe flori. Nu mutați un ghiveci cu o plantă căreia îi merge bine.
Verifică preț plante de interior aici!