Saracenia – Sarracenia spp. – Această plantă carnivoră, din familia Sarraceniaceelor, are frunze capcană în formă de cornet.
Origine: America de Nord. Din Canada (lacul Great Slave) până la Boston și de la Washington până la Houston și în Florida.
Frunze: 10cm-1 m lungime în funcție de specie, formând un cornet vertical sau culcat pe sol, reunite în tufe. La anumite specii, frunzele-capcană dispar iarna, lăsând loc unora plate (plante heterofile).
Flori: 3-8 cm diametru, primăvara, pe o tulpină florală care poate depăși 70 cm înălțime. Adesea atârnătoare, florile sunt alcătuite din 5 sepale și 5 petale mai lungi. Ele sunt colorate în roșu, galben, roz, oranj sau brun și durează mult timp.
Lumină: în plin soare, tot anul. Pot suporta călduri foarte mari în mediu umed.
Pământ: 1/2 turbă albă, 1/4vermiculit, 1/4 polistiren expandat. Sau sfagnum, turbă albă fibroasă și perlit, în părți egale.
Îngrășământ: deoarece trebuie să crească într-un mediu sărac în elemente minerale, a toate plantele carnivore, nu se fertilizează.
Umiditatea aerului: minimum 50%. Nu se vaporizează, pentru a se evita pătarea frunzelor. Ideal este s-o cultivați în terariu pentru o atmosfera cât mai umedă.
Udare: din mai până în septembrie, mențineți baza ghiveciului în permanență în puțina apă de ploaie. Din octombrie până în aprilie, udați la 5 zile, doar pentru a păstra substratul ușor umed.
Transplantare: la fiecare 2 ani. Utilizați un ghiveci destul de mare și mai adânc, pentru a permite o bună dezvoltare a rizomului și extinderea tufei.
Cerințe specifice: deși, în mediul său natural, planta suportă bine mici înghețuri de scurtă durată, în cazul tuturor speciilor cultivate ghiveci iarna temperatura nu trebuie să scadă sub 5°C.
Dimensiuni: 10 cm-1 m înălțime și anvergură.
Înmulțire: primăvara, prin separarea tufelor, eliminând părțile îmbătrânite.
Longevitate: 2-5 ani, în seră rece.
Dăunători și boli: păduchi, coșenile vara. Botrytis (putregai-cenușiu), iarna.
Specii și varietăți: exista 8 specii și zeci de hibrizi. Sarracenia psittacina formează urne culcate pe sol, care se termină cu un fel de cioc de papagal; Sarracenia rubra este roșie-purpurie; Sarracenia flava produce flori galbene; Sarracenia leucophylla are urne pătate cu alb; Sarracenia purpurea este catifelată, închisă la culoare, aproape neagră.
Sfatul nostru: saraceniile devin tot mai frumoase cu trecerea timpului. Nu separați tufele prea frecvent și lăsați-le să crească în ghivece mari.
Verifică preț plante de interior aici!