Viţă de vie pomontoriu – Rhoicissus capensis – Această plantă agăţătoare, viguroasă, din familia Vicaeelor, formează cârcei cu care se prinde.
Origine: Africa de Sud.
Frunze: rotunjite ori în formă de rinichi, lungi de 10-20 cm, uşor lobate, lucioase, verde-închis, cu textură pieloasă.
Flori: verzui, fără caracter decorativ, apar rar la plantele cultivate în apartament.
Lumină: încăperile puţin luminate îi convin de minune, dar nu întunericul (trebuie să putem citi fără a aprinde lumina); altfel se atrofiază.
Pământ: un amestec de pământ de grădină uşor calcăros şi mraniţă pentru plante verzi.
Îngrăşământ: în fiecare primăvară puneţi-i o linguriţă de granule de îngrăşământ cu difuzie lentă şi greblaţi uşor pământul ca să-l încorporaţi în substrat.
Umiditatea aerului: planta suportă bine atmosfera uscată din apartament, chiar şi iarna; pulverizaţi frunzele de două ori pe săptămână, pentru a le curăţa de praf.
Udare: excesul de apă putrezeşte baza tulpinilor. Aşteptaţi ca un strat de 3-4 cm de la suprafaţa pământului din ghiveci să se usuce, înainte de a o uda din nou.
Transplantare: anual, primăvara, cât timp ghiveciul nu-i prea greu; apoi de două ori pe an, în martie şi august; schimbaţi numai stratul de la suprafaţă.
Cerinţe specifice: pentru a se întinde pe verticală, viţa are nevoie de un arac ori de un spalier. Curăţaţi frunzele de praf facându-le duş lunar. Nu utilizaţi lustranţi, ard frunzele şi le înnegresc marginile; curăţaţi cu bere.
Dimensiuni: 2 m în apartament, 4 m în seră, peste 5 m în natură.
Înmulţire: uşoară, în iunie-septembrie, prin butăşire în apă ori într-o mraniţă de răsadniţă, din lăstari terminali în vârstă de 6 luni. Înrădăcinarea este garantată în 2 luni.
Longevitate: mai mult de 10 ani în casă.
Dăunători şi boli: dacă ambianţa este caldă şi uscată, păianjenii-roşii invadează masiv planta. Ei decolorează frunzele şi ţes pânze care se văd, prin transparenţă, în lumina zilei. Tratament obligatoriu. La plantele stropite prea mult pe frunze apare oidiumul.
Specii şi varietăţi: Rhoicissus capensis este singura specie a genului; Rhoicissus rhombifolia este numită acum Cissus rhombifolia.
Sfatul nostru: planta va fi mai stufoasă dacă tăiaţi extremităţile tulpinilor. Nu lăsaţi ca tulpinile prea lungi să invadeze plantele vecine.
Verifică preț plante de interior aici!