Viţă de vie pomontoriu - Rhoicissus capensis

Îngrijire și informații Viţă de vie pomontoriu – Rhoicissus capensis

Viţă de vie pomontoriu – Rhoicissus capensis – Această plantă agăţătoare, viguroasă, din familia Vicaeelor, formează cârcei cu care se prinde.

Origine: Africa de Sud.

Frunze: rotunjite ori în formă de rinichi, lungi de 10-20 cm, uşor lobate, lucioase, verde-închis, cu textură pieloasă.

Flori: verzui, fără caracter decorativ, apar rar la plantele cultivate în apartament.

Lumină: încăperile puţin luminate îi con­vin de minune, dar nu întunericul (trebuie să putem citi fără a aprinde lumina); altfel se atrofiază.

Pământ: un amestec de pământ de grădină uşor calcăros şi mraniţă pentru plan­te verzi.

Îngrăşământ: în fiecare primăvară puneţi-i o linguriţă de granule de îngrăşământ cu difuzie lentă şi greblaţi uşor pământul ca să-l încorporaţi în substrat.

Umiditatea aerului: planta suportă bine atmosfera uscată din apartament, chiar şi iarna; pulverizaţi frunzele de două ori pe săptămână, pentru a le curăţa de praf.

Udare: excesul de apă pu­trezeşte baza tulpi­nilor. Aşteptaţi ca un strat de 3-4 cm de la su­prafaţa pământului din ghiveci să se usuce, înainte de a o uda din nou.

Transplantare: anual, primăvara, cât timp ghiveciul nu-i prea greu; apoi de două ori pe an, în martie şi august; schimbaţi numai stratul de la suprafaţă.

Cerinţe specifice: pentru a se întinde pe verticală, viţa are nevoie de un arac ori de un spalier. Curăţaţi frunzele de praf facându-le duş lunar. Nu utilizaţi lustranţi, ard frunzele şi le înnegresc marginile; curăţaţi cu bere.

Dimensiuni: 2 m în apartament, 4 m în seră, peste 5 m în natură.

Înmulţire: uşoară, în iunie-septembrie, prin butăşire în apă ori într-o mraniţă de răsadniţă, din lăstari terminali în vârstă de 6 luni. Înrădăcinarea este garantată în 2 luni.

Longevitate: mai mult de 10 ani în casă.

Dăunători şi boli: dacă ambianţa este caldă şi uscată, păianjenii-roşii invadează masiv planta. Ei decolorează frunzele şi ţes pânze care se văd, prin transparenţă, în lumina zilei. Tratament obligatoriu. La plantele stropite prea mult pe frunze apa­re oidiumul.

Specii şi varietăţi: Rhoicissus capensis este singura specie a genului; Rhoicissus rhombifolia este numită acum Cissus rhombifolia.

Sfatul nostru: planta va fi mai stufoasă dacă tăiaţi extremităţile tulpinilor. Nu lăsaţi ca tulpinile prea lungi să invadeze plantele vecine.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *